نانو
نانو فناوری به استفاده از مواد در ابعاد اتمی، مولکولی و فرامولکولی در کاربردهای صنعتی گفته میشود. اولین توصیف گسترده از نانوتکنولوژی، «اهداف فناورانه خاص برای دستکاری دقیق اتمها و مولکولها برای ساخت محصولاتی با ابعاد ماکرو» بود، که اکنون به عنوان نانوتکنولوژی مولکولی شناخته میشود. متعاقباً توصیف کلی تری از فناوری نانو توسط طرح ملی فناوری نانو آمریکا ایجاد شد که فناوری نانو را به عنوان «دستکاری ماده که حداقل یک بعد آن از ۱ تا ۱۰۰ نانومتر باشد»، تعریف کرد. در نتیجه عبارتهایی جمعی مانند «فناوریهای نانو» یا «فناوریهای ابعاد-نانو» به طیف گستردهای از تحقیقات و کاربردها اشاره دارد که ویژگی مشترک همه آنها «اندازه» است.
علوم شناختی
علوم شناختی اصطلاحی برای علوم ذهنشناسی است که توسط اولریک نیسر انتخاب شده و به طور ساده به صورت پژوهش علمی دربارهٔ ذهن و مغز تعریف میشود و امروزه علوم شناختی یکی از شاخههای علوم تجربی محسوب می گردد. این رشته از ادغام و هم افزایی رشتههای مختلفی مانند روانشناسی، فلسفه ذهن، عصبشناسی، زبانشناسی، انسانشناسی، علوم رایانه و هوش مصنوعی تشکیل شدهاست.
در واقع علوم شناختی به بررسی این مطلب می پردازد که ذهن چگونه از خود و جهان و جامعه شناخت پیدا میکند، عوامل تاثیرگذار بر شناخت ذهن چه عواملی هستند، که عوامل را به طور کلی به دو بخش درونی و بیرونی می توان تقسیم کرد. عوامل درونی نیز دو قسمت کلی است عوامل فیزیکی بدن و عوامل روانی و ذهنی فرد و از طرف دیگر عوامل بیرونی از قبیل فرهنگ جامعه، اخلاق جامعه، اقتصاد جامعه و … . همه این عوامل در شیوه شناخت ذهن از واقعیت ها تاثیرگذار است.
زیست فناوری
زیست فناوری یا بیوتکنولوژی شامل کاربرد سیستمهای بیولوژیکی موجود در ارگانیسمها یا استفاده از خود ارگانیسمهای زنده در جهت ایجاد فناوریهای پیشرفته جهت ارتقا کیفیت زندگی است.
زیست فناوری در زمینههای مختلف از کشاورزی تا پزشکی و داروسازی، کاربردهای متنوعی دارد. در واقع بیوتکنولوژی تنها در زمینههایی که مرتبط با موجودات زنده است، کاربرد ندارد بلکه در تمام فعالیتهایی که از ارگانیسمهای زنده یا ترکیبات زیستی برای بهبود و ارتقا کیفیت یک محصول استفاده میشود، میتواند کاربرد داشته باشد.
فناوری اطلاعات
به مطالعه، طراحی، توسعه، پیادهسازی، پشتیبانی یا مدیریت سامانههای اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، بهویژه برنامههای نرمافزاری و سختافزار رایانه میپردازد. بهطور کوتاه، فناوری اطلاعات، با مسایلی مانند بهکارگیری رایانههای الکترونیکی و نرمافزار سروکار دارد تا تبدیل، ذخیره، حفاظت، پردازش، انتقال و بازیابی اطلاعات و در تعریف دیگری (که به نظر میرسد کاملتر و دقیقتر باشد) فناوری اطلاعات به کلیه فناوریهایی اشاره میکند که در شش حوزه جمعآوری، ذخیرهسازی، پردازش، حفاظت، انتقال و نمایش اطلاعات کاربرد داشته و اثرگذار هستند.
اخیراً تغییر اندکی در این عبارت داده میشود تا این اصطلاح به طور روشن دایرهی ارتباطات مخابراتی را نیز شامل گردد؛ بنابراین عدهای بیشتر مایلاند تا عبارت «فناوری اطلاعات و ارتباطاتیا به اختصار ICT را به کار برند.
بسیاری مفهوم فناوری اطلاعات را با رایانه و انفورماتیک ادغام میکنند، این درحالی است که اینها ابزارهای فیزیکی فناوری اطلاعات میباشند نه تمامی آنچه که فناوری اطلاعات پوشش میدهد.
Author: M.GHOLIZADEH