صاحبان دانش فنی

با وجود اینکه رشته مهندسی نسج Tissue Engineering و Tissue Processing بسیار جوان و نوپا می­باشد ولی خوشبختانه به همت متخصصان داخلی و بهره­ گیری از کمک ایرانیان مقیم خارج، فن آوری و تکنولوژی لازم از سال ۷۳ در بانک فرآورده­ های پیوندی ایران از زیر مجموعه­ های دانشگاه علوم پزشکی تهران پیاده گردید که خوشبختانه نتایج موفقیت آمیز حاصل بیانگر کسب مناسب این تکنولوژی می­باشد.

صاحبان دانش فنی تولید بیوایمپلنت­ ها در حقیقت مؤسسین بانک فرآورده­ های پیوندی ایران بوده که از ۵ تا ۱۵ سال در این زمینه تجربه تخصصی دارند که شامل تکنیک­ های مورد نیاز نظیر کشت سلول، کشت بافت و نگهداری نسج زنده از طریق تغذیه و آماده سازی شرایط مورد نیاز، طراحی بافت سه بعدی زمینه­ ای، انجماد کنترل شده، روش­های مختلف استریل سازی و حفظ استریلیتی فرآورده ­ها، کنترل فرآورده­ های بیولوژیک از نظر پاتوژن­های منتقله، فرایند تهیه و نگهداری محیط­های تمیز Class100 تا Class100000، انجام و بررسی تست­ های بیومکانیک ایمپلنت، انجام و بررسی تست­های خواص بیولوژیک ایمپلنت، لئوفلیزه کردن فرآورده­ های بیولوژیک Freeze Drying و ویروس زدایی Virus inactivation می­باشد.

از سال ۱۳۷۳ با کسب تکنیک تخصصی این رشته که از دو مرکز شناخته شده برامتون انگلستان و بیمارستان پرنس جان استرالیا اخذ گردیده بود، بانک اعضای پیوندی دانشگاه علوم پزشکی تهران راه اندازی گردید. تسلط به استفاده از استانداردهای AATB (American Association of Tissue Banks)، اصول GMP و GTP اداره دارو و غذای ایالات متحده (FDA) از مهمترین عوامل موفقیت تولید مناسب فرآورده ­های این مرکز بوده است. تأسیس و راه اندازی کلین روم Class1000-Class10000 به متراژ ۱۱۰ متر مربع و بهره گیری مناسب از تکنیک ­های نگهداری این محیط نقش بسزایی در جلب نظر متخصصان خارجی بازدید کننده از این مرکز داشته که نتیجه کیفیت عملکرد این مرکز، ایجاد بازار صادرات ۱۳۰ هزار دلاری در سال ۸۱ بوده است.

در آغاز فعالیت بانک فرآورده­ های پیوندی، کلیه پروتکل­ های عملیاتی استاندارد SOP (Standard Operating Protocols) و همچنین مواد اولیه (حتی آب مقطر مورد نیاز) از کشور انگلستان تهیه گردیده بود. با اجرای طرح­های تحقیقاتی و آزمایشات کنترل شده نسبت به تهیه پروتکل­ های خاص کشور خودمان و در شرایط عملیاتی موجود اقدام نموده و خوشبختانه گروه مجریان در تولید دانش فنی موفق بوده­اند.

از پروژه­ های مهم تحقیقاتی بعمل آمده می­توان به موارد ذیل اشاره نمود:

۱-طرح تحقیقاتی تهیه Demineralized Bone powder

۲-طرح تحقیقاتی تهیه پروتکل استریل سازی آلوگرافت استخوان با تکنیک اتیلن اکساید

۳-پروژه تهیه پروتکل انجماد کنترل شده Rate control freezing بافت بیولوژیک با حفظ حداقل ۷۰ درصد زیست پذیری (Viability) سلول­های آن

۴-طرح تحقیقاتی تولید بافت متخلخل کلاژن با تکنیک Freeze Drying جهت استفاده به عنوان بافت زمین ه­ای کشت سلول

تحقیق و توسعه (R&D) - هدف از تأسیس واحد تحقیق و توسعه

همانطوریکه استحضار دارید، محیط کسب و کار امروز با تغییرات تکنولوژی از یکسو و تغییرات نیازها و خواسته­های بازار از سوی دیگر مواجه است، بطوریکه تغییرات سریع در این حوزه سبب شده مدیران همزمان دو هدف متضاد را در دستور کار قرار دهند و برای تحقق آن­ها تلاش کنند. این دو هدف عبارتند از: ثبات و تغییر، زیرا از یک طرف باید برای حفظ و ثبات وضع موجود و از طرفی دیگر برای تغییر وضع موجود، اقدام نمایند و خود را برای رویارویی با تغییرات آینده آماده نموده و بدین ترتیب حضور خود را در بازار تداوم بخشند.
در طی چند دهه گذشته سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه (R&D) بعنوان پایه و اساس مدیریت علمی در شرکت­ها، بصورت تصاعدی در حال افزایش است، تا جائی‌که امروز گفته می­شود که تنها شرکت­هایی قادر به ادامه حیات و رقابت ‌پذیری در آینده هستند که بتوانند سهم دانش را در تولیدات خود، افزایش دهند. بر همین اساس در شرکت­های دانش بنیان، مدیریت می­بایست بر اساس استراتژی بلند مدت در پیشبرد اهداف شرکت و فعالیت علمی شرکت مبنی بر توسعه و گسترش R&D، تأسیس واحد تحقیق و توسعه را در دستور کار قرار دهد.

فرصت‌های موجود در طراحی مرکز تحقیق و توسعه
– وجود محققان و متخصصان داخلی و خارجی
– دسترسی به شبکه اینترنت
– ارزشمند بودن فرهنگ تعاون در اصول و مبانی دینی و فرهنگی
– وجود مراکز علمی تحقیقاتی داخلی و خارجی
– امکان همکاری با دانشگاه­ها و دانشجویان علاقمند و مستعد
– استفاده از مشارکت علمی و مالی سایر دستگاه­ها
در ایجاد مراکز تحقیقاتی می‌بایستی نگرش  ما نسبت به محققان مراکز تحقیقاتی و دانشگاه­ها مثبت باشد و توجه بیشتری به ابتکار و نوآوری در ارائه دیدگاه­های نوین علمی معطوف گردد.

اهداف راهبردی در طراحی و راه‌اندازی مرکز تحقیق و توسعه

– تسهیل روند تحقیقات و مستندسازی نتایج آن­ها
– ارتقاء جایگاه تحقیق در تصمیم‌ گیری و تصمیم ‌سازی

– اشاعه فرهنگ تحقیق و پژوهش
– ایجاد و توسعه بسترهای مناسب برای خلاقیت و نوآوری
– جلب مشارکت مراکز علمی و پژوهشی در راستای پژوهش­های مرتبط

شرح فعالیت واحدهای تحقیق و توسعه

انجام تحقیقات توسعه ای و کاربردی از قبیل:
•    جذب، تطبیق، اصلاح، نوآوری و توسعه فن آوری
•    مدیریت ضایعات و کاهش آلاینده ­ها
•    افزایش بهره ‌وری از طریق سنجش و ارتقاء عوامل
•    بهینه ‌سازی فرآیند­های موجود با تاکید بر ارتقاء سطح اتوماسیون
•    توسعه محصولات مبتنی بر معیارهای کیفی
•    طراحی محصولات جدید با عنایت به مزیت­های کاربردی آن
•    بهینه‌ سازی مصرف انرژی
•    افزایش سهم مواد و منابع داخلی در تولید
•    کاهش قیمت تمام شده و مواد اولیه تولید
•    فرآوری مواد اولیه تا محصول نهایی

تحقیق و توسعه در مهندسی بافت

دانش مهندسی بافت یکی از دانش­ های نو ظهور در جهان بوده و مرزهای این شاخه از علم با سرعت بالایی در حال پیشرفت هستند. طوری که در طی کمتر از ۵۰ سال ظهور این رشته از علم، تحقیقات و محصولات تجاری در زمینه­ های گوناگون بوجود آمده و در حال رشد است. محصولات تجاری در این زمینه هر روز با تغییرات جدیدی روبرو بوده و کیفیت این محصولات به طور پیوسته در حال بهبود است.

کمپانی­های بسیاری در سطح جهانی در حال پژوهش در کاربردها و اصول مهندسی بافت بوده و سعی در بهبود کیفیت محصولات خود دارند. ماهیت بین رشته­ای بودن این دانش، لزوم تحقیق منسجم و مدوّن را تبدیل به اجزای اصلی در فرآیندهای تولید محصولات مهندسی بافت نموده است.

با توجه به نو ظهور بودن این رشته و محصولات تجاری شده در این زمینه، پیشرفت و تکامل این محصولات در بستر زمان و با سرعت بالا، با مدیریت هزینه­ ها نیازمند تحقیق و پژوهش ­های دقیق علمی توسط متخصصین این زمینه از علم می­باشد. این امر لزوم احداث واحدهای تحقیق توسعه در مراکز دانش بنیان و مراکز تولیدی محصولات مهندسی بافت را اثبات می­نماید.